onsdag 6 juli 2011

Bakar tagen

I å för sig är inte cheeseckae så svår konst att göra men bara det att jag tycker att det är roligt att forma mat nu för tiden är roligt i sig. Där en tid fans det ingen lust alls till att exprimentera bland grytor och skålar. Vardagsmaten var bara ett tråkigt måste, men se nu har "matlusten" kommit åter.
Bara smeten till denna kaka är hur god som helst, mmumss (som Maria Montazami säger).

Blåbärscheesecake, frusen

Två riktigt bra smaker som passar perfekt med den sötsalta färskosten - blåbär och vanilj. En vackert lila kaka som går att göra såväl på färska som frusna bär.

Du behöver
Receptet är för 6-8 personer.

8 digestivekex
50 g smör
3 ägg
2 dl vispgrädde
400 g färskost
2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk rent vaniljpulver
225 g blåbär (ca 3 dl) + eventuellt blåbär till dekoration

Gör så här:

Smält smöret och krossa kexen grovt. Blanda samman och tryck ut i botten på en pajform, 24-28 cm i diameter. Välj gärna en form med löstagbar kant så slipper du servera kakan i formen.

Mosa blåbären tillsammans med socker, vanilj och färskost.

Knäck äggen och separera vitor från gulor.

Vispa ner äggulorna med färskosten, sockret och blåbären.

Vispa vitorna till hårt skum.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Blanda nu försiktigt ner grädden i färskostblandningen.

Rör ner vitorna försiktigt så inte luften går ur smeten.

Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. Om du vill kan du dekorera ytan på kakan med blåbär innan den ställs i frysen men det går också fint att göra det vid serveringen.

Tag fram kakan 45-60 minuter innan den ska serveras och låt tina något i kylskåp innan det serveras.

1 kommentar:

Anonym sa...

Muuummmsss... är själv inne i en italiens period och vill ha basilika, tomat och feta helst till allt;) /Marie