måndag 24 oktober 2011

Jag och Agnes i skogen

Hon har sprungit som en tok, våra lilla jycke. Och jag har letat mossa, vitmossa speciellt de som växer lite som en boll, dom tycker jag är bra till det jag ska ha dom.




Enris fick ochså följa med hem för att pryda farstukvisten.





Lite magiskt att vandra i dimmig skog.




2 kommentarer:

Fånga dagen sa...

jag älskar att vandra i trolska skogar, ger en inre frid.
Du efter att jag skrivit till dig igår så stoppade de mitt konto i google ch allt utan anledning, phu vilken pärs tänk om allt arbete skulle försvinna. Hoppas du sovit inatt i alla fall så du inte har haft huvudbry hela tiden.
Ha en fin dag nu
Kram Lena

Anna W sa...

Åh vilka fina bilder och det vart fint på farstukvisten också.

Dock måste jag få göra en liten rättelse...
Och det är inte för att vara taskig men det du har plockat är inte vitmossa utan fönsterlav.

Vitmossa är en grön liten mossväxt som är luftig och mjuk och innehåller väldigt mycket vatten. Den är grön och skiftar oftast från en nästan vit ljusgrön färg i botten upp till en mörkare, djup grön i topparna. När den förmultnar bildas torv. Namnet kommer av att om man kramar vattnet ur den och låter den torka så övergår den i vit färg. Vitmossan är även svagt antibiotisk och kan användas som förband om man är ute i skogen och gör sig illa. Den är även bra att använda om man har orkidéer som inte mår så bra, då kan man placera rötterna i blöt vitmossa och hålla den fuktig hela tiden tills orkidén mår bättre innan man planterar om den i orkidéjord.

En viss förvirring uppstår ibland kring denna växt då många lärt sig att "vitmossa" är det man sätter i ljusstakarna till jul, men det rör sig om en helt annan växt som inte ens är någon mossa överhuvudtaget. Det är i själva verket en lav, vars riktiga namn är renlav eller fönsterlav. Laven består av en svamp och en alg som lever i symbios med varandra.

Renlav är hygroskopisk, vilket kan utnyttjas som en dekoration med funktion. I gamla hus med fönster med enkla rutor förstärker man värmeisolationen på vintern med lösa innanfönster. För att undvika fukt mellan glasen, som kan ge imma och t o m rimfrost på rutorna, när det är kallt, så är det gammal tradition lägga en rad av tuvor med renlav/fönsterlav på fönsterbrädan mellan fönsterbågarna. Laven binder då fukten, och fönstren förblir genomsynliga hela eldningssäsongen.

Förr i tiden brukade man under missväxtår samla in renlav som vinterfoder även åt nötkreaturen, och liksom islandslaven, Cetraria islandica, utnyttjades den i nödtider till och med som människoföda - man malde den torkade laven till ett mjöl som användes till bakning. För att få bort den beska smaken måste man dock först blötlägga laven i pottaskelut ett dygn. Så sent som i slutet av 1800-talet användes renlav i stor skala till brännvinsbränning, bl.a. vid några brännerier i Småland. Renlav har också använts och används fortfarande till växtfärgning- den ger en ljust beige färg.

Medicinskt har renlav brukats i huskurer vid luftrörskatarr och liknande åkommor. Inom alternativmedicin har renlav tidigare använts vid luftrörskatarr. Numera används det till extraktion av urinsyra, som används som sårpulver vid infekterade sår. Ickemedicinskt används renlav till framställning av etanol genom jäsning. Samt att det är ett näringsrikt foder för renar.

Oj detta blev ett långt inlägg men kanske fick du veta lite nytt :)

Kram Anna