lördag 24 juli 2010

Norge Lofoten

Ja då ska vi se om jag får till några ord om svängen över till norge, man har så mycke tankar i skallen när man sitter och åker eller då man kör. Ja vilket ställe och vilka vägar, betydligt smalare än vad vi har i sverige och ändå körs det lastbilar och husvagnar stora som hus efter dessa bergsvägar helt otroligt. Fast andra sidan är hastigheten begränsad till 60 på de flesta vägar och på ytterst få ställen fick man köra 90. Vägarna kantades av jokkar och blanka bergsväggar där det ran vatten. Vilka former vissa berg hade och ut efter dessa berg klättrade det hus från dalen och en bit upp


Här har vi kort på våra övernattnings ställen, det översta är från ett berg i utkanten på Bodö. Är en liten rastplats där uppe brevid två färskvatten sjöar som jag nu givetvis inte kommer i håg namnen på. På morgonen vaknade jag till dånet från hamnen och de industrier som var just nedanför, lät som om det gick åska. Den natten regnade det, ja även hela kommande tisdagen.
Kortet till vänster är natt 2 och trot eller ej men det blev vackert väder då. Man tager vad som erbjuds och vi sov på en gräsfläck på en rastplats före Narvik ( så som många andra kampare gör i norge) Bergväg och trafikerad väg på ena sidan på andra sidan sluttade det ner mot fjorden, ja som skrivet vi var inte ensam om att slå läger för natten på detta sätt, det fans tält och husbilar om vart annat där platts fanns.
Sista bilden togs på vägen hem efter att vi vänt där vägen tog slut ytersti Lofoten, även här tog vi det som fanns och var någorlunda tort på marken, ett litet ställe brevid vägen med stupande berg på ena sidan och om ännu lika brant ner till havet på andra sidan, här ska jag säga att det blåste för fullt så det ven runt knuten. Men vackert var det.


Broar och tunnlar om vart annat, sådan variation att man satt på helspänn över vad som händer efter nästa sväng eller åt vilket håll det bär i väg när man kommer ut ur tunneln. Längsta tunneln vi åkte genom var 6,4 km lång. På väg ut till Å i Lofoten så stannade vi till på en kritvit sandstrand. Ja man blir bara sådär häpen, snö högst upp på bergen, grönskande gräs med får betandes och även vit medelhavs kännsla på stranden. Trots att det var disigt och kändes som regn i luften var det rigtigt roligt och jag ville bara se mer av detta landskap.Här är det lite blandade bilder där får ligger och tar en siesta mitt på en bro vi paserade.
Vi stannade i Svolver och käkade val och räkor påvägen hemöver, (de två korten med hus och båtar)
Mitt i Lofoten var skörden i full gång, det var ett rigtigt lantbruks område och gårdarna avlöste varandra. en sak jag inte riktigt komm under fund med var hur deras ladugårdar var uppbyggda, på mitten kortet längst ner är en typisk norsk ladugård, alla såg ut så. Det jag funderar över är varför har de en källare under självaste stallet som jag antar ligger ovan på den vita betongkällaren. Är det bara ett föråd eller.Lite fler bilder på berg, rastplatser, provar fiskelyckan och tandborstning på stenhäl.Färja åkte vi en gång efter väg E6Vi rastade och letade efter hällristningar i en fd älv som de lett om för att göra någon form av vattenkraftverk i mini format. Vi gick i den torrlaggda fåran.
Här är vi yttersti Lofoten så långt man kan köra med bil, i byn Å, litet fiske sammhälle vid vägens slut. Klockan var mitt i natta och vi hade tur med vädret, vandrade längst ut på klipporna och såg ut över havet.


Nu har vi varit på en tripp på runt 180 mil, startade hemma körde över Arjeplog och ner över Junkerdal i norge tog den gammla vägen över berget så vi kom till Saltströmmen, vilken läcker väg med lösa får vandrandes i lungt mak utmed vägen på vissa ställen. Vidare ut till Bodö. Narvik blev nästa ställe där vi köppte var sin fiskburgare som vi åt traditions enligt i sevett direkt, inge bröd till bara en fiskbiff och en god en dessutom. Härifrån blev det Lofoten och Svolver där vi stannade och gick bland båtar och bryggor, handlade lite förnödenheter på coop och gjorde våra behov. Sen styrde vi kosan mot Å men tog en omväg till Sortland för att tanka, frågade om det gick färjor mellan öarna, fast nu går E10 hela vägen ut till Å så det blev landvägen, Parkerade på en liten äng och rastade hunden i solskenet eller det såg ut som en äng men var lika blöt som en myr. Blött var det överallt, myrland växer direkt på berget så det var inte lätt att hitta torr fläck att slå upp ett tält på.
Hemvägen tog vi över Riksgrännsen där kalfjället kryllade av små gulliga grå stugor på den norska sidan, undra varför, kan tänkas att de då har nära till sverige för att köra skoter.
Lite bilder på Lapporten som är gömd bland moln och dimma. En trött eller kanske uttråkad hund eftersom man måste koppelrasta hundar i Norge och våran är ju van att röra sig fritt. Malmtåget i Kiruna på väg till Narvik, med gruvan i bakrunden. Här tog vi en hamburgare på Empes och styrde näsan hemmöver. Oj så vackert det är att komma hem och räkna in alla djuren, då fattades det två kycklingar, kanske någon var hungrig djur eller människa, någon behövde i allafall två av våra gulliga kycklingar och inte en fjäder skvallrar om att det har varit slagsmål så de torde ha följt med ganska lätt. Så nu vakar jag som en hök över de 10 som är kvar.
Annars ska det snart linoljas timmerväggar i köket för de är slipade idag och hela köket har städats från trädamm, men jag var nog klok i att tejpa igen alla springor till luckor och skåp.
Natti natt mitt dygn har vridits till en nattuggla, men det är ju semester.
Tjoflöjt.

5 kommentarer:

Spessartin sa...

Nu blir jag riktigt avundsjuk! Den resan skulle jag så himla gärna vilja göra! Jag har pratat mycket om att åka till Lofoten! Såååå härliga bilder! Massa massa avis.

Sara sa...

Åh vilka fina bilder. Det är verkligen vackert i norge. Vi funderar på att åka upp till Alta i slutet av augusti/september om jag mår bra.

lillsyrran sa...

Norge är ett härligt landskap! källaren under norska ladugårdar är oftast en gödselbrunn.

Anonym sa...

Härliga bilde och vad spännande att besöka grannlandet! Tackar, jodu åren går men jag blir då bara yngre och snyggare med tiden. konstigt va? ;)//MArie

Fånga dagen sa...

Hallå Greta!
Ja Norge har nog den mest fantastiska natur man kan finna.
I mina yngre år var jag ofta uppöver på semester med pappa o mamma.
Har aldrig varit vid lofoten men det kanske det blir framöver.
Det finns så mycket vackert att se där ute i vida världen.
Jag ska absolut semestra i husbil igen, otroligt härligt måste jag säga.
Ha nu en fortsatt skön semester, själv ska jag jobba i morgon igen.
Stor kram på dig
Lena