tisdag 7 februari 2012

Norrlänningar är härdade.

Nya rön om hur kallt det egentligen känns och är i vårat avlånga land.




http://www.aftonbladet.se/vader/article12107024.ab



Mooohahhaha.

4 kommentarer:

Fånga dagen sa...

Hej där söta du!
Det var kul att du tyckte om den. Jag antar att du kollat storleken och så. Jag håller den till dig så skickar du mig dina uppgifter om var den ska skickas när du har lust och så gör vi upp om hur du ska betala mig. Ingen panik.
Den är oramad för jag tyckte det blev bäst så, vissa tavlor kräver inga ramar.
Vilken härlig header på din sida här förresten.
Ha en fin kväll nu
Kraam Lena

Fånga dagen sa...

Förresten, ge mig din mailadress sedan för vissa uppgifter vill vi ju inte visa öppet. :)
Lena

Spessartin sa...

Håller inte med honom. Det var många som reagerade på det som skrevs, när artikeln publicerades och man kan bara dra jämförelsen med våt- respektive torrbastu, så är saken biff.

När jag jobbade i Ö-vikstrakten fattade jag inte att det var 10 minus ute, det kändes ju inte så! Händer och ansikte blev torra, men i övrigt så var inte kylan speciellt påtaglig. Här hemma har vi idag en temperatur på -2 grader och en snål vind från väst, det är kallt och rått, jämfört med när vi hade -16 för några dagar sedan. Luftfuktigheten spelar en väldigt stor roll i hur man upplever temperaturen, inget snack om saken.

De norrlänningar (kirunabor) som jag känner som bott här nere säger alla samma sak - de har aldrig frusit så mycket som här nere och har inte trott att det varit plusgrader fastän det varit det... Så mjaeee, den här meteorologen är nog allt lite snett ute.

Greta sa...

Jo jag för står hur vi alla tänker, men det är skillnad på kyla och kylefekt och det framhålls ju även i texten, -2 är ju -2 var man än är. När vi har -2 här uppe känns det riktigt kallt för man är inte van det heller och jag kan tänka mig att vi ligger i ungefär samma luftfuktighet vid kusten med dom graderna som ni har vid -2, lägg till lite vind här uppe på det så tror jag inte det kan vara sån stor skilnad. Likadant om ni fick 35 minus skulle ni nog uppleva det som vi eftersom luften är "torrare" ju kallare det blir.

MEn nu är ju inte världen så, vinden kylefekten spelar in och den tar med sig partiklar i fast eller flytande form, då känns det genast jävligare oavsätt var man är.

Ska man jämföra ska det ju göras med samma förutsättningar temperatur och vind, och det kan ju bli omöjligt. Mitt i norrland och mitt i skåne med samma temp samma vind etc för att se hur man upplever kyla till lika värme.

Jag personligen tycker att våt bastu är behagligare, drar man den slutsatsen att våt kyla skulle vara behagligare.
Får svårt att andas i torr bastu, lika så är kylan allt för kall och torr blir det svårt at andas därav andas jag i halsduk eller liknande då luften både värms upp och blir fuktigare.

Spesartin: Du får järna lämna dina teorier.