torsdag 28 januari 2010

Skogstokig

Som många kanske redan har sett så har jag beskrivit mig själv som lätt skogstokig, det är inte för att jag går bärshälkar gång och är allmänt störig och stötande så ingen vill ha med mig att göra. Inte heller är jag fanatiker och trädkramande aktivist som knaprar på barkbröd och sover under bar himmel på granrisbädd. Jag är inte heller skogsägare av flera tunnland stora områden med bördig storskog, där jag ska sitta hemma på sofflocket och bara le och njuta till skönsång av hur det knakar och brakar i ådringen när träden växer sig stor och stark.

Nä jag är en vanlig bondunge som började sin vilda kariär på en ponnyrygg i en annan skog många skogar från den jag bor i nu. Jag har arbetat mig upp från att ha haft ett trevligt yrke som golvsopare med dammvippan i ena handen och skurtrasan i andra, då för 10 år sedan var benämningen lokalvårdare idag har det yrket fått ett tjusigare namn som städteckniker. Nåja jag fick mig tillslut ett jobb som kvalifiserar mitt intresse och min utbildning och som hela min uppväxt har präglats av. Nu spårade det lite åt fel håll, tillbaka till tråden.

Många skulle få lappsjuka eller bli mörkrädd och förvirra sig ännu mera i denna teräng som skogen erbjuder, många väljer att inte bosätta sig utanför civilicerade samhällen där man kliver ut genom en dörr och några steg så står man vid grannens dörr och från köket ser man in i grannens vardagsrum. Nej jag menar inte att klaga på någons val av bosättning men vi får ofta höra varför i hela fridens namn vi bor här ute, hör ni någonsin vi fråga varför man bor i samhällen eller större byar, det är ju fritt var man vill slå ner sina bopålar. Däremot bara för att man bor i skogen så har vi faktist en tomt, den syns inte lika väl som i tätare bebyggelse, där man har större respekt för varandras gränser, med häckar och staket som avgränsning. Jag gillar stora vida ytor oavsätt om det är mitt eller inte, bara man visar respekt där man far fram.

Detta kallar jag skogstokig.
Skog så långt ögat når.

Här på nedre bilden lite snet till vänster bor vi och detta är berget vi gick nerför och uppför under nyårsafton och nyårsdagen.

7 kommentarer:

Ramona sa...

Det är underbart med bastanta hästar! Älskar di fina ardenner :)

Ramona sa...

Läste nu ditt senaste inlägg och känner väl igen mig! Om du läser här http://vargflikkansvardag.blogg.se/2010/january/karringen-mot-strommen.html#comment så kommer du se att jag liksom du älskar skogen...
Just nu bor vi i en ful tegelkåk från 60 talet i en by på landet. Vi har grannar runt oss men inte så nära att det stör mig. är själv uppvuxen i en by med låångt mellan grannar och skog bakom knuten så dit längtar jag tillbaks, min dröm är att bo mer avsides och naturnära, gärna vid foten av ett berg och leva lite mer självförsörjande vad gäller mat och grödor... Dessvärre är det dyrt med gårdar här i Dalarna så tillsvidare får vi bo här, men det är endast en mellanlandning. För att jag ska känna mig lite mer hemmastadd här har min sambo gått med på att jag får odla upp hur mycket av tomten jag vill (mindre gräs att klippa) och lekstugan skall renoveras och göras om till ett hönshus... Vad har du för höns?

Marie sa...

Haha jadu Greta, kan skriva under på varje rad som vanligt:) vad jag och Martin fick skratta när vi förra veckan hittade en anfådd stockholmare på besök i skogarna för att jaga, som tappat bort sig totalt. Tur att han hittade till oss i allafall, annars hade vi väl hittat honom på någon myr lagom till skotersäsongen;)

johanna sa...

Jag avundas dig kan jag bara säga :) Jag drömmer också om eget..med natur inpå knuten...

Superfina hästar.

Spessartin sa...

Jag bara instämmer. Helt underbart att bo på landet. Vi får också frågan varför vi bor så långt bort, men just det där att slippa människor är faktiskt himla skönt. Och att gå upp i skogen några meter från ytterdörren, hämta ris, mossa eller vad man nu vill ha och dekorera med eller nåt sånt... att höra kattugglan hoa utanför sovrumfönstret, se älgarna stå på ängen och äta... hur kan man vilja bo i lägenhet när man kan få det så bra?
Jag fattar inte alls hur människor kan vilja bo så tätt som många gör...

Linda sa...

Du har verkligen supertjusiga hästar. =)
Ja det har blåst rejält här hos oss, bor dessutom med ängar på bägge sidor om gården så det tar i rejält.

Maria sa...

Bra definition på ordet skogstokig=)

Inget slår livet på landet!