onsdag 10 februari 2010

Förkylningstider

Med täpt och snorig näsa har väl alla varit med om, det är lite smått jobbigt när det konstant läker ut kranen och man ska kommaihåg papper. En ska har jag övat på sen jag var nog stor att följa med pappa ut i ladugården, för har man kossor finns det inget som heter sjukskrivning om man är lite snorig. Han kan snyta sig utan papper, så när man är liten vill man ju givetvis göra som sina föräldrar, kan väl säga att vi hade en liten snorkurs där ute bland korumporna.

Nybörjare är dock nybörjare och man blev ganska arg när man inte lyckades fräsa till så som pappa, det innebar att man fick merarbete i form av att torka bort mer snor från resten av ansiktet än om man hade snytt sig på en gång. Men den som lever han lär och det slog mig bara så där idag, ...att jag kan minsan snyta mig utan papper..., sådär lite stolt kännsla och lägger tummarna under hängslena på bröstet. (ja om jag nu hade några hänglen skulle jag gjort det)

Där emot kan man ju tycka i vissa fall att det är lite äckelvarning över snor, man får lära sig att inte peta näsan som barn, och att man i skolan inte ville snyta sig så man snörvlade in istället för att fräsa ut i ett papper och störa lektionen. Men att snörvla in är oftast mycket äckligare än att snyta sig, slemklumpen som hamnar i svalget eller någon annan stans framkallar ju värsta kräk känslorna. En hyllning till snor pappret i dessa tider.

Sen finns det ju legitim snorning, se på alla dessa presterande sportskidåkare på längden som Tomas Vassberg och Gunde Svan, de kommer i mål med rinande ilar ur näsan fast de inte är förkyld. Varför det blir så är väl någon form utav turbulent baksug i tårkanalen där det bildas kondens av den kalla luften mot den varma kroppsluften, Kondensutfällning i näshålan helt enkelt.


Så man kan ju se på förkylning på olika sätt.

Äkta maken sade till sin fru.

- Men gumman så förkyld du är!
- Dnä dnä... jag hal bala tulbulent blakslug i däsan.


Eller chefen till sin sekrterare.

-Men nu tycker jag du ska gå hem!
-Va jag, ben det äl bala plestations snol!Lite ironiskt, så är det någon som inte förstår kan jag översätta på begäran.


Ett litet tillägg är väl att man bör vara i en sådan miljö där man kan snora fritt utan att det gör så mycket när man lär sig att snyta utan papper, skogen är ett bra ställe. =D

Inga kommentarer: